הפרעת קשב וריכוז
מה זה ADHD ?
השם המלא של ההפרעה הוא Attention Deficit Hyperactivity Disorder כלומר- הפרעה של ליקוי בקשב ובריכוז. פעם חילקו את הקבוצה הזו ל-ADD ול- ADHD אבל כיום החלוקה המקובלת היא ל- 3 טיפוסים: הטיפוס “הלא קשוב”, הטיפוס ההיפר-אקטיבי אימפולסיבי והטיפוס המשולב (כלומר זה שזכה גם בזה וגם בזה).
איך מאבחנים הפרעת קשב וריכוז?
לא כל אחד יכול לאבחן ADHD . כיוון שזו הגדרה רפואית שמופיעה ב-DSM-IVR- רשאים לאבחן אותה רק נוירולוגים או פסיכיאטרים. כאשר ההורים, בי”ס או המאבחנת מצביעים על קיומה של בעיה, שאלו את עצמכם: האם הסימפטומים האלו נמשכים לאורך זמן או החלו רק לאחרונה? אם הם נמשכים לאורך זמן, ואתם רואים שיש בעיה בכמה סביבות שונות (בי”ס, משפחה, חוגים..) מומלץ לפנות לאבחון קשב וריכוז.
האבחון כולל מספר שלבים:
בפגישה עם הרופא המאבחן, נעשה איסוף נתונים מהילד ומהוריו. הנוירולוג/ פסיכיאטר מקבל דיווח על מצבו הלימודי של הילד באמצעות שאלון קונרס למורה או דיווחים אחרים, מקבל מידע על ההיסטוריה הרפואית של הילד, שולל בעיות אורגניות שמפריעות לתפקוד כגון בעיות ראיה, שמיעה וכדומה ומבצע בדיקה גופנית. האבחון לוקח כ-45-60 דק’ בדר”כ. מומלץ לבצע גם מבחן קשב מתמשך מסוג MOXO או T.O.V.A. מבחן זה טועה לעיתים קרובות ו”מפספס” במיוחד כשמדובר על הטיפוס הלא קשוב, אך מסייע בבחינת יעילות הטיפול התרופתי.
מתי כדאי לפנות לפסיכיאטר ומתי כדאי לפנות לנוירולוג? אם בנוסף לקשיי הקשב והריכוז קיימת בעיית התנהגות או בעיה רגשית- מומלץ לפנות לפסיכיאטר על מנת שיעשה הבחנה מבדלת ויתן את הטיפול המתאים לכל אחת מן הבעיות. באבחון קשב וריכוז למבוגרים נמליץ בדר”כ על פנייה לפסיכיאטר. קיימים מכוני אבחון פרטיים רבים.
למידע נוסף על הפרעת קשב וריכוז אני מזמינה אותך לבקר כאן.
מתי כדאי לפנות לאבחון?
לא מעט הורים סיפרו לי שהגננת הפנתה אותם לאבחון הפרעת קשב וריכוז. אבחון בגיל צעיר הוא מאוד בעייתי. עד גיל 8 מערכות הקשב עדיין מתפתחות וחשוב לתת לילד הזדמנות ולא להדביק תוויות. טווח הקשב משתנה מילד לילד, התחום שמוגדר ‘לא תקין’ הוא מצומצם מאוד ובדר”כ יהיה קשה להגדיר שיש פה אכן בעיה.
בנוסף, פעמים רבות ההפרעה “צצה” בכיתה א’, כשהילדים נתקלים לראשונה במשימות ארוכות, מונוטוניות ומשעממות, ואז מתגלה חוסר היכולת שלהם לאסוף את עצמם ולהתמקד במטלה המשעממת.
ההמלצה הגורפת היא לפנות לאבחון בגיל 8, לאחר שמערכות הקשב כבר סיימו התפתחותן והילד הסתגל לבי”ס ולאופי המטלות בו. בשלב הזה ניתן יהיה לתת תשובה ברורה לשאלה: האם לילד שלי יש ADHD?
יש כמובן יוצאים מן הכלל, כאשר רואים שהילד אלים ומסוכן לסביבה או לעצמו, כאשר חוסר הקשב פוגע בו בצורה משמעותית ועוד, אך רוב הילדים שמופנים לאבחון קשב וריכוז לא נכללים בקטגוריה זו.
טיפול- חייבים ריטלין?
אחת השאלות הכי נפוצות בתחום היא סביב ריטלין. חייבים לקחת את התרופה? זה סם? יש לה תחליפים טבעיים? יש משהו שאפשר לעשות במקום לקחת את התרופה?
אני אנסה לענות בקצרה על השאלות, ולהציע את האלטרנטיבה שלי.
לא חייבים לקחת את התרופה. גם לא חייבים להרכיב משקפיים כשרואים מטושטש, אבל בדרך כלל כשיש לנו בעיה אנחנו מטפלים בה. הפרעת קשב היא בעיה, ויש טיפול תרופתי שעוזר לטפל בבעיה.
לריטלין, כמו לכל תרופה אחרת, עלולות להיות תופעות לוואי. רובן יחלוף עם הזמן וההסתגלות לתרופה. כמובן שחשוב מאוד שרופא (נוירולוג או פסיכיאטר) יעקוב בהתחלה ויעזור למצוא את המינון המתאים, בו יהיו כמה שפחות תופעות לוואי וכמה שיותר תועלת מהתרופה.
תחליפים טבעיים? קיים מגוון טיפולים בהפרעות קשב וריכוז- תרופות טבעיות למיניהן, תרופות הומאופטיות, טיפולים רגשיים מכל מיני סוגים (הבעה ויצירה, פסיכודרמה, טיפול במוזיקה, רכיבה טיפולית ועוד) וטיפול תרופתי- ריטלין ונגזרותיו. הטיפול היחיד שהוכח מחקרית כיעיל הוא ריטלין. היעילות של כל שאר הטיפולים לא נבדקה כלל, או שנבדקה אך לא הוכחה כיעילה. כלומר- אם יש שיפור, קרוב לוודאי שזהו ‘אפקט פלסיבו’.
לתת טיפול תרופתי זה לא מספיק, צריך גם ללמד כלים.
אני מאמינה שהפרעת קשב וריכוז היא מתנה לכל החיים, לטוב ולרע. הסימפטומים נחלשים בבגרות אבל לא נעלמים, לכן חשוב ללמוד לחיות איתה. הטיפול התרופתי לרוב מאוד עוזר אבל גם הוא לא נותן מענה מלא. לדעתי, חשוב מאוד ללמוד לחיות עם ההפרעה, ולהתאים את סגנון החיים אליה, על מנת להפחית תסכולים ואכזבות מיותרים. אני מזמינה אותך לקרוא עוד על האלטרנטיבה שלי לטיפול בהפרעת קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז היא בעצם בעיה מבנית במערכת הקשב, וכיום כבר ידוע שהמוח הוא איבר גמיש, ובעזרת אימון ניתן לשפר את התפקוד של מערכות הקשב. בנוסף לטיפול התרופתי, להוראה המתקנת וללמידת אסטרטגיות לסדר וארגון ולתכנון זמן, מומלץ להתאמן בעזרת משחקי מחשב ולשפר את תפקודי הקשב. אימון בעזרת משחקים מתאים לילדים ולמבוגרים כאחד!