אבחון

מי רשאי לערוך אבחון דידקטי?

אבחון דידקטי נערך על ידי מומחה בעל תואר שני באבחון לקויות למידה או על ידי מאבחן דידקטי שלמד לימודי תעודה.

מה המטרה של האבחון?
מטרתו של האבחון היא לבדוק את הרקע, את הקשיים הלימודיים ואת מוקדי החוזק, ועל פי ממצאים אלו לבצע סדרי עדיפויות ולהפנות את ההורים לגורמים מטפלים שונים במידת הצורך,  לבנות עבור המאובחן תוכנית לימודים אישית ולהציע התאמות (“הקלות”).

מי רשאי לתת כל “הקלה”? אם אתם עושים אבחון רק כדי לקבל “הקלות”  (התאמות), אז כדאי שתקראו מי רשאי לתת כל התאמה ותחליטו איזה אבחון אתם בוחרים לעשות.


מהו אבחון דידקטי?
אבחון דידקטי בודק תחומים שונים: יכולות חשיבה (חשיבה מילולית ובלתי מילולית), תהליכי קריאה וכתיבה, מנגנונים העומדים בבסיס תהליכים אלו (פונולוגיה, מורפולוגיה, תחביר, שטף שפתי, אורתוגרפיה, יכולות מוטוריות וויזו-מוטוריות), מיומנויות הבנת הנקרא, תפקודי זיכרון, שימוש באסטרטגיות עבודה ולמידה, הבנה כמותית והפנמת פרוצדורות חשבוניות שנלמדו, ובאנגלית- קריאה, כתיבה והבנת הנקרא.

מי רשאי לערוך אבחון פסיכודידקטי?
ההשלמה הפסיכולוגית של האבחון הדידקטי  תקפה רק אם בוצעה על ידי פסיכולוג חינוכי.

מהו אבחון פסיכודידקטי?
בנוסף לתחומים הלימודיים שנבדקים באבחון הדידקטי, האבחון הפסיכודידקטי בודק גם את התחום הרגשי והאינטלקטואלי (קובע ציון  IQ).

מתי כדאי לערוך אבחון דידקטי או פסיכודידקטי?

התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית. לא תמיד עדיף לערוך אבחון פסיכודידקטי על פני אבחון דידקטי. האבחון הפסיכודידקטי יקר יותר, ולעיתים רבות אין צורך בכך. אבחון דידקטי איכותי יכול לסייע מאוד באיתור הקשיים ובבניית תוכנית התערבות עבור הילד, הנער או המבוגר. בנוסף, באבחון פסיכודידקטי נקבע ציון IQ, ששם תווית על הילד. הורים רבים חוששים מכך, ובצדק. במיוחד לאור נתונים שלאחר הוראה מתקנת ניתן להעלות בצורה משמעותית את ציון ה- IQ . יחד עם זאת, לעיתים קייים קשיים רגשיים משמעותיים וכדאי לבחון את התמונה השלמה ולהתייחס להיבטים הרגשיים ולשם כך יש לבצע אבחון פסיכודידטי.

אז למי כדאי לפנות קודם?

הרבה פעמים הבעיה היא מורכבת: יש קשיים לימודיים בכמה מקצועות, קשיי קשב וריכוז שמופיעים לצד קשיים רגשיים, קושי בכתיבה וקושי מוטורי. קיימים אנשי מקצוע רבים שמטפלים בקשיים שונים, ולא ברור לנו ההורים למי לפנות, איזה איבחון לעשות, במה עדיף לטפל קודם ומה ניתן לדחות למועד מאוחר יותר..  הייעוץ עם איש מקצוע בתחום, שיזהה את הבעיה המרכזית ויפנה לגורם המטפל המתאים עשוייה לחסוך זמן יקר, תסכולים, חששות וגם כסף רב. לכן כדאי לפנות לאיש מקצוע ולהתייעץ עימו.


 


תרשם לניוזלטר עכשיו
ותקבל כתבות הכי מעניינות ישר למייל שלך!